Medische fitness

Als u kanker heeft, is bewegen en het leveren van fysieke inspanning misschien niet meer zo vanzelfsprekend, maar wel noodzakelijk. Uit onderzoek blijkt dat meer bewegen bijdraagt aan een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid, een hogere levenskwaliteit en het vermindert de kans op terugkeer van de kanker. Beweging stimuleert de werking van ons immuunsysteem en daardoor neemt onze afweer toe. Dit draagt bij aan het voorkomen en mogelijk genezen van kanker. Verder helpt het bij het volhouden van de dagelijkse activiteiten en geeft het ontspanning.

Aan een medische behandeling kan u zich soms overgeleverd voelen. Bewegen is daar een gunstige tegenhanger van. Het geeft het gevoel zelf iets te kunnen doen tegen kanker en/of de bijwerkingen van een medische behandeling. Het verbetert de informatieverwerking, vermindert angst en depressie en verbetert de stemming

Bewegen is in alle stadia van kanker van belang. Zowel preventief, curatief, als palliatief. Tijdens al deze fases van het ziekteproces zorgt bewegen voor het behalen van persoonlijke doelen. Deze doelen kunnen gericht zijn op herstel en het creëren van een actieve leefstijl, maar kunnen ook gericht zijn op kwaliteit van leven, waarbij streven naar behoud van lichaamsfuncties en afname van bijwerkingen en complicaties bovenaan staan. Zelfs in de terminale fase wanneer duidelijk wordt dat het levenseinde nadert kunnen wij ondersteuning bieden. In deze fase staat het bieden van comfort bovenaan. Door middel van ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen angst en pijn verminderd worden.

Beweegcentrum Doen biedt u een programma op maat aan onder professionele begeleiding van Ellen Krijger. Zij is gespecialiseerd oncologiefysiotherapeut en zij kan u begeleiden en ondersteunen tijdens alle fases van het ziekteproces.

Lymfoedeemtherapie

Lymfoedeem zijn zwellingen die ontstaan wanneer het lichaam niet goed meer in staat is weefselvocht af te voeren. Veelal is hiervan sprake na een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of na bestralingen waarbij het lymfesysteem is beschadigd. Maar ook bij andere aandoeningen die de oorzaak zijn van vochtophoping is oedeemtherapie erg zinvol. Het gevolg is dat er vochtophoping ontstaat en zwellingen waardoor bewegen problematisch wordt. Bij Lymfoedeemtherapie worden speciale massagetechnieken toegepast waarmee de afvoer van het overtollige vocht wordt bevorderd. Daarnaast is er aandacht voor de operatiewond om verklevingen te voorkomen en zijn oefeningen onderdeel van de behandeling om de gewrichten weer soepel te maken. Tot slot bevat de therapie advies over huidverzorging en leefstijl ten behoeve van zelfhulp en preventie.